tisdag, oktober 31

Jillar inte hyckleri

Nu är jag förbannad. Skitmärkvärdig rektor från någon liten skitskola har sett till att få sina fem minutes of fame genom att förbjuda adventsfirande på sin skola. Lärarna och de flesta barnen vill ha kvar gammal kär tradition med att gå i kyrkan, sjunga och tända ljus denna högtid. Nu sitter han fyrans morgonstudio och försöker se allvarlig och klok ut. Funkar inte. Vår nye skolminister också där och försvarar rätten att i Sverige få fira svenska traditioner. Nu får han, rekotorn alltså, fråga om han är förvånad över uppmärksamheten. Det säger han sig vara. Hmm, det flesta av oss andra kommer ihåg våren och rekotorn som då ville förbjuda "Du blomstertid" på skolavslutningar.
Jag blir orolig. När det kommer till andra religioners traditioner så öppnar vi självklart upp. Men våra egna stänger vi ner.

måndag, oktober 30

Jilla läget

I helgen har jag städat och ... ingenting mer. Okej då, små pauser för sömn och mat.
Vi har en regel här hemma att om någon säger "jag tar befälet", så gäller dens ord. Henrik tog det i lördags morse och sen körde vi stenhårt hela helgen. Eftersom jag också tyckte att det var nödvändigt med allt som vi gjorde, så blev det inget myteri. Jillade läget. Framför allt när vi var klara vid åtta och kunde sjunka ner i soffan och se på Sporten och Parlamentet, och mumsa nybakade dumlekakor som min mor levererat.

Helgen i siffor
1 utemöbel in
3 påsar Jills sommarkläder upp vind
2 påsar Jills vinterkläder ner från vind
1/2 påse Henrik vinterkläder ner från vind
1 spydig kommentar om att sommarkläderna kan stanna nere för han har ordning
11 koppar kaffe
1 "akta fönstret" när H håller på att ramla ner stege med litet utebord i ena hand, fönster nära på
1 "tack så mycket för den", apråpå se ovan
2 fågelmatare upp
2 bokhyllor åtskruvade och gjpra mer stabila samt åter fyllda med böcker
8 "helvetes jävla helvets fan helvets jääävla" (7 H, 1 J)
1 fotbollsmatcher på tv, Helsingborg- Elfsborg (¨åt till den)
1 ramsa Jill gick och sjöng: Gnaget är inte bästa laget, med hopp om Gais nu när Elfsborg inte lyckades knipa tre.
312 (typ) antal pussar och andra ömhetsbevis mellan de jobbande två

fredag, oktober 27

Officiellt grå

Detta tillkännagivande kommer att göra mina båda systrar väldigt glada.


JAG ÄR GRÅHÅRIG.

Går inte längre att plocka enskilda hårstrån med pincett. Insåg detta i förmiddags framför obarmhärtigt ljus i badrummet. Sprang nu inna butikerna stängde och köpte hårfärg. Bekämpa ondskan liksom. Expediteten var äldre men blond och behöver därför inte oroa sig. De vitagrå gömmer sig bra länge i ljust hår. Livet är bra orättvist. Längtar tillbaka till barndommen när jag var blond.

Officiellt grå

Detta tillkännagivande kommer att göra mina båda systrar väldigt glada.


JAG ÄR GRÅHÅRIG.

Går inte längre att plocka enskilda hårstrån med pincett. Insåg detta i förmiddags framför obarmhärtigt ljus i badrummet. Sprang iväg precis innan butikerna stängde och köpte hårfärg. Bekämpa ondskan liksom. Expediteten var äldre men blond och behöver därför inte oroa sig. De vitagrå gömmer sig längre i ljust hår. Livet är bra orättvist. Längtar tillbaka till barndommen när jag var blond.

Enkel lösning på otrohet

Nu pratar Malou med legitimerad psykologgäst om otrohet. Olika sorters otrohet ska bemötas på olika sätt. Och det finns olika lösningar till att få samlivet att fungera igen.

Hemma hos oss står en pastamaskin. Om Henrik gör något fult kör jag hans snopp genom den. Med tagliatelemönstret. Han lovar å sin sida att köra min doodisar i den samma om det är jag som är ful. Enkel och avskräckande lösning.

Nyhetsmorgon och fullmäktige

Ser på extra Nyhetsmorgon eller vad det heter på fyran. Just nu handlar det om superutbildad invandrare som kör taxi för han får aldrig komma på intervju till jobb inom det han är utbildad till och jobbade många år med i hemlandet.
Snart ska det handla om Bonde söker fru. Ska lyssna varsamt då. Har lite egna planer på jobb i detta tema. Är man månskensbondfru så är man.

Igår var det sista kvällen med gänget för gamla fullmäktige. Så efter mötet åkte alla ledamöter och en och annan tjänsteman till Strandbaden för champagne. Lars-Eric och jag förevigade detta.

torsdag, oktober 26

Please be nice Sally

Börjar tre idag. Men ingen ro här. Sally väntas. Rapoorterna varierar men det talas om värre än Gudrun. Vi chansar inte utan allt löst plockas in. Vi har fortfarande lite färg, arbetsbock, cyklar och blommor i krukor ute. Klump i magen. Gudrun skövlade svärfars skog, fast han har gjort rätt och inte bara har granskog utan planterat in lövträd för stabiliare rotsystem. Dessutom gav totalförsäkringarna som han betalt massa för inte alls en bråkdel. Snälla Sally, brusa inte upp här i väst.

onsdag, oktober 25

Som en stenhård banan

Häromveckan var det en på tidningen som gifte sig. (Grattis Lena). Hon fyllde halvt sekel i samma vända. Någon frågade hur gammal hennes egentliga ålder är. Det vill säga hur gammal hon kände sig. Utifrån det kom roliga Katarina Schough och jag att prata om mognad. Eller snarare omognad. Hon känner sig omogen när hennes tioåriga dotter efter att dem städat hemma säger "mamma, nu kan vi väl hålla det såhär ett tag". Klockren.
Jag känner mig jäkligt omogen när påminnelsen kommer. Slösar massa pengar årligen på att jag om jag inte betalar direkt blir av med ( läs: begraver i någon väska och hittar halvår senare)räkningen. Har absolut ingen anmärkning, men kunde köpt många fina skor eller något för dessa pengar som går till påminnelseavgifter. Eller skänkt dem till något gott ändåmål. Det hade varit vuxet och fint. Jag måste jobba på att bli gulare. Är grön och hård just nu.

En kopp till

I dag gick jag upp tillsammans med H. Det är mitt mål varje dag. Innebär en morgon i lugn och ro. Flera koppar kaffe och morgon-tv. Lite plock i hemmet. Nästan varje morgon ligger jag istället kvar för en halvtimme till. Men när klockan ringer kvart i sju, snoozar jag. Plötsligt är klockan kvart i åtta och jag har vansinnigt bråttom. Så jag är väldigt nöjd med att jag kom upp idag. Till och med hunnit med att hänga en tvätt. Nu skulle jag börjat en frisk morgonpromenad till jobbet, men det regnar ute och är mörkt och ser kallt ut. Tar en kopp kaffe till och inväntar åttabussen.

tisdag, oktober 24

Mina kläder skrynklar sig

I går intervjuade jag en tjej som är en av dem där tjejerna vars kläder aldrig skrynklar sig och vars hår alltid ligger perfekt och sminket sitter kvar hela dagen. Det är en jättehärlig tjej, missförstå inte, men jag fattar inte hur hon gör. Hon ser alltid ut som hon stigit direkt ut ur en modetidningssida. Klassiskt citat kommer efter att jag frågat om hur hon går klädd hemma, när ingen se.
-Är du lika piffig då?
- Absolut, jag förstår inte tjejer som förfaller när de bor ihop med någon, jag skulle aldrig svika min sambo genom att ta på mig ett par adidasbyxor.


Hemma slåss vi om mysbyxorna. Mitt hår bestämmer själv hur de vill ligga hur mycket jag än försöker att bestämma. Mina kläder skrynklar sig och helt magiskt om jag så håller händerna uppe i luften så får jag smuts under naglarna.

måndag, oktober 23

För mycket


Idag är ingen bloggdag. Bjuder på Märta- på dagen åtta månader och en dag. Återkommer imorgon.

söndag, oktober 22

Också jag...

Sabina gav mig kvällsjobb.. =)

A is for age: 27 år, en och en halv månad
B is for booze of choice: Vodka Flyer, rött vin
C is for career: Journalist, just nu på Hallands Nyheter
D is for your dad's name: Tom Yngve Arne
E is for essential items to bring to a party: Alla mina bra historier
F is for favourite song at the moment: I don´t feel like dancing
G is for favourite game: Fotboll
H is for home town: Falkenberg
I is for instruments you play: Har spelat blockflöjt och piano, på sistnämnda kan jag fortarande spela Nalle Brum
J is for jam or jelly you like: Björnbärsmarmelad
K is for kids: Guddotter Märta (tillika systerdotter. äger mitt hjärta)
L is for living arrangements: Villa, som vi köpte i oktober förra året och har totalrenoverat.
M is for mother's name: Elisabeth Ann-Christine
N is for name of your crush: Henrik
O is for overnight hospital stays: Många.
P is for phobias: Ormar, enda som verkligen får mig flippa ur
Q is for quotes you like: "Tanken förnekar undret men hjärtat tror" Karin Boye apråpå Gudstro
R is for relationship that lasted the longest: Det jag är i nu
S is for sartorial style: Mycket jeans, fina toppar och cardigans. Gärna klänning.
T is for time you wake up: Alltid för tidigt. Avskyr morgonar. Vanligen måste jag pina upp mig vid sju-halv åtta
U is for underwear: Vägra string ;)
V is for vegetables you love: Majskolv, svamp i alla former
W is for weekend plans:Om jag hinner efter kvällsjobb på fredag ska jag till Stockholm för träffa Märta med föräldrar
X is for x-rays you've had: Också här blir svaret många
Y is for yummy food you make: Är bra på många rätter, riktigt bra på allt med svamp i.
Z is for zodiac sign: Jungfru
Å är åt dem du vill skicka listan vidare till: Hjälp, känns som många redan tagit sig an den. Men Det Mörka Hotet alias Samuel, Jonte, Bitterfittan Sofia utmanar jag...
Ä är för älsklingstrend: Just nu då eller? Klänningar i alla former. Glad när det svänger kring benen.
Ö är för en önskan just nu: Få chans att bli kvar på tidningen då jag trivs super.

Update: Julie får också ta sig an alfabetet! =)

Division fem-änka

Sitter ensam och kikar på Brasiliens GP. I Vessigebro dricker man champagne. 4-1 och vinst i kvalserien ger spel i femman nästa år. Henrik som gick dit för att värva ner...

lördag, oktober 21

Bordjakt

Nytt försök i dag. Ser mycket lovande ut på alla bilder vi tittat på i förväg. Hoppas. Är Göteborg som gäller. Vi tänkte slinka in på IKEA också. Samt ta en sväng förbi Varta-Tvååker. Det är kval till division tre. Om Tvååker tar hem det idag så går två lag ur Vessigebros kvalgrupp upp. Det skulle lugna nerverna inför morgondagen.

fredag, oktober 20

Former är fint

Jag inbillar mig att former är fint. Känner dock att formerna inte för försvinna för att en form vill ta över. Cirkeln. Så idag börjar jag. Kan ju ge lite till den här bruden.

torsdag, oktober 19

Skratt till tårar

En sann historia. Året samma som nu. Månad september. Ramadan råder. Gyltene, en av två tjejer i mitt lag som är muslimer, förklarar vad det är som gäller.
Mellan soluppgång och solnedgång får man inte dricka eller äta eller ha något annat i munnen.
Tystnad från typ 20 tjejer och tre tränare infann sig innan det sen brast för alla.
behöver nog inte förklara närmare.

Go Annika

Time Out. Annika Andersson. Från Falkenberg. Rolig.
Och det är fan Robert Gustafsson också.

Hallands Nyheter ligger inte i Rom

Mitt i mina morgonsysslor visar morgon-TV bilder i från Rom. Den där känslan i magen kommer. Tittar ut. Regn. Det regnar även över Rom ibland. Men det är ett annat sorts regn. Inslaget är över och jag blundar, producerar egna bilder. Är där igen. Himlen är närmare när man är i Rom. Man känner hur Gud stryker ens kind. Jag öppnar ögonen. Regn. Förstår att Gud inte vill sticka ner handen lika ofta när jag nu väljer att bo här.

onsdag, oktober 18

Korståg mot falsk marknadsföring

Om det är sex stolar och ett bord på en bild och det står ett gruppris, ja då ska det vara sex stolar och ett bord man får för det priset. Inte fyra stolar.

För övrigt var det en nödlösning vi tittade på. Den hade funkat. Ahrggg

tisdag, oktober 17

They´re doing it

Slötittar på Vänner, medan jag försöker få igång en brasa. Är avsnittet när också Phoebe får reda på Chandler och Monica.De ser det från Uggly naked guys apartement. Bra avsnitt. Ska snart börja på middagen. Blir oxfilé med kantarellsås. Henrik är på träning. Uppladdning inför söndagens viktiga och avgörande kvalmatch.

Blir mer TV ikväll: Desperate Housewifes och sen Big Love.

I don´t feel like dancing

Jag i går och Henrik i dag. Scissor Sisters I don´t feel like dancing får i alla fall vår bil att vilja dansa oavsett vem som är bakom ratten.

måndag, oktober 16

Dags att duka

Håll tummarna i eftermiddag vänner. Vi ska på matsalsmöbel jakt. Har till och med ett objekt vi tror vi vill ha, ska bara åka och titta. Efter att sen i april inte haft något matbord är vi väldigt trötta på tv-middagar och bardiskhäng.

Ockupera kontor

Är denna måndagsförmiddag, efter att ha jobbat helg, väldigt medveten om att jag bara har fyra och en halv månad kvar på mitt vikariat. NEJ. Jag börjar känna att jag nog helt enkelt tänker vägra att sluta. Jag trivs super, mycket bättre än jag någonsin trodde. Känner att jag har massa bra idéer och att jag faktiskt bidrar med något.
Är det fult att önska att han som jag vickar för helt enkelt bara försvinner?

Fotograf-Ola och jag tog hem detta i fredags.

söndag, oktober 15

Kvalfyllt på kontoret


Så här ungefär ser det ut nere i Knäred nu. Vessige spelar match två i kvalet. Möter lag med samma namn som orten.
Jill kan inte vara på plats och heja på henrik, ty hon jobbar. 11 minuter har gått och det är nervöst. Ska hålla mig till i paus med att försöka ringa och ta reda på ställning.

Update: 2-0 seger! Härligt! Avgörande nästa vecka mot Väröbacka.

fredag, oktober 13

Är finurlig nu

Sitter och finjusterar ett kåseri. Det kräver tid och sin kvinna. Lovar länka när det kommer med. Är djupt om nobelpriset och så. Skrattar. Ni kommer att förstå.

torsdag, oktober 12

Eminent möte

Fixade precis mat på Harrys. Behovet av mat gjorde att min väg korsades med Studiomannens. Hans music quiz är ju på torsdagskvällar i Falkenberg. Detta berättade Hallands Nyheter om idag. Tyvärr kan jag inte länka till fina artikeln om Käck då just dena artikel aldrig nådde webben. Fick i alla fall kort pratstund och kram. Så tack vare Peter känns resten av kvällen nu lite lättare för mig som jobbar.

onsdag, oktober 11

Det går bra nu.

Poängen rullar in. Målen är snygga. Det går bra nu.

PS. Om någon sen kunde hålla sig på linjen kunde jag slippa hjärtinfarkter i 87:e.

Vykort från Märta



Ruggigt ute. Jill jobbar. Island-Sverige börjar om 17 minuter. Märta skickar vykort från Spanien. Där är varmare än här

Ministrar och fallna löv

Bläddrar i Aftonbladet. Blir arg på Borelius. Hon kastar en skugga över regeringen. Det hade varit bättre att bara erkänna svart barnflicka med motivering att man tycker skatterna är orimliga. Säga att man inte har råd med en inkomst på flera miljoner håller inte.
Ute faller löven. Jag eldar i brasan och har lång lista att avverka innan jag börjar jobba klockan tre. Är tre kvällar nu och helg innan det blir lite ledigt.



* Köra maskin vitt
* Betala räkningar
* Stryka
* Måla fönsterkors
* Ringa kaklaren som skulle kommit för flera veckor sen
* Skriva brev till moster
* Köra maskin mörkt
* Hänga det vita
* Bära in ved
* Tvätta håret

tisdag, oktober 10

Tyst minut för Anna

Anna Politkovskaya begravs idag klockan tio. Då tänker jag sitta tyst en stund och tänka på det fria ordet, på journalismens betydande roll i det fria samhället. Och på Anna.

söndag, oktober 8

Just det

Fanastiskt. Fantastiskt. Fantastiskt.

En brasa, en tabloid och Alonso

I dag ringde klockan strax innan sju. H och jag låg sedan i soffan. Japans Grand Prix. Våndades fram till det att vit rök följde Schumachers Ferrari med 17 varv kvar. Då jublades det här. Låter kanske osportsligt, men Alonso har haft motorhaveri tidigare i år, plus lös mutter på ena däcket och lite annat strul. Det hör till i formel 1. Osympatisk tysk fick alltså bryta och söt spanjor rulla in på första plats. Om två veckor avgörs allt i Brasilien. Alonso har pole position.

Igår var utbildningsdag för oss medarbetare på Hallands Nyheter. Detta inför övergången till tabloid från berliner om fem månader. Var jätteintressant och vi fick se provtryck som tabloidgruppen tagit fram. Såg riktigt bra ut. All kred till denna grupp. Känns bara lite tråkigt att mitt vick löper ut i samma fagga som formatet går ner. Men det är bara att jilla läget och vässa pennan lite extra fram till dess.

Nu är en brasa tänd. Henrik har åkt till landet för att lassa höbalar som ett stall med islandshästar köpt av honom. Jag ska lägga mig på golvet och läsa lite. Sen saker att pyssla med innan det är dags att ge sig av till Brovallen. Kval klockan två. Tuff start mot Arvidstorp. Derby och kval. AIK har tydligen kallat in Henrik, så nu blir det dubbla bröder Bertilsson att tampas med för Vessige. Hemmalaget kör på med min Henrik som mittlås tillsammans med spelande tränare Jörgen Fridolf, och ordinarie mittback Nicolas Langenheim som central mittfältare. Bra drag. Mittfältet har saknat styrka tidigare. Det lär bli en jämn drabbning i eftermiddag. Jag sätter en slant på Vessige.De kommer med vinst i bagaget och knep kvalplats genom det. AIK förlorade och fick kvalplats med hjälp av Böljan som slog Vapnö som var utmanare till denna extra chans. Sen hoppas jag också. Heja di blåe.

fredag, oktober 6

Drömmen om Calle

Ibland slår drömmar in. Man hade ju hoppats, men inte vågat tro. Men Fredrik sa det. Välkommen tillbaka Calle. En mer komptent utrikesminister kan vi inte få. (Även om jag måste medge att Anna Lindh var väldigt duktig och karismatisk. )

torsdag, oktober 5

Ett hej från Spanien

Märta, min syster- tillika guddotter, är i Spanien med sina föräldrar. Hos sin pappas föräldrar, sina farföräldar badar den lilla och har mysigt i plaskepool. En liten hälsning kom därifrån igår till oss i kalla norden. Märta säger hej. Till och med hej-hej. Ganska så imponerande med tanke på att hon är sju månader och en vecka. Men hon har försökt länge och fått fram äj,äj. Nu kom ett hej-hej. Och sen igen. Vi har haft en egen liten låt för henne. Ganska meningslös text kanske.

Märtilainen, Märtilainen
hej-hej.

Och så repriser på det, samtidigt som man gungat henne på knät. Verkar som det gav resultat. Hej-hej Märta.

onsdag, oktober 4

Henrik vs. Aslan



Natten i Narnia blev trevlig. Efter att ha läst alla sju böckerna och sett den tv-serie som gjordes för kanske femton år sedan (visade på morgonarna jullovet)så är jag nöjd med filmen. Tycker dem gjort det bra. C S Lewis story är ju makalöst fin. Aslan höll måttet.Men trots det spolar jag honom för Henrik.

Värsta städningen

Storstädning. Kyl och frys, ugn och i alla skåp. Värst av allt - slaskskåpet med tillhörande slaskhink. Nagel av - aj. Ajaxdoft överallt. Mr Muscle människans bästa vän.

tisdag, oktober 3

In i garderoben

Precis sett Big love, serie på Canal Plus om en mormonfamilj. Underhållande. Nu ska jag kliva in sagornas värld. Har hyrt Narnia. Är ledig imorgon och nu när Henrik inte är hemma så har jag träff med Aslan.

Det kallas kärlek

Gick upp vid sex. Henrik ska på affärsresa och jag fick skjutsa honom ner till Halmstad. RIX Morgonzoo räddade hemresan när jag ensam susade hem mot frukostäggen. Henrik med kollegor ska resa runt i Sverige och besöka sina hamnar. Sen på fredag kommer han till vad han kallar "hemmahamnen". Mig. Att gå upp så här okristligt tidigt kan bara bero på en sak. En stor dos kärlek. Gäsp.

måndag, oktober 2

Ett oanständigt förslag

Modebloggar är populära, en jag brukar titta in på då och då är Englas showroom. Förra veckan startade Engla, som hon kallar sig, en insamling i Rosa bandets namn. Blev liten debatt i kommentarfältet. Någon tyckte si och de allra flesta så, de som tyckte å blev dessutom jättearga på de få som tyckte si. En av dem som tyckte si, menade att Englas egna insats med 100 kronor var för liten. Hur som helst försökte jag utmanan Engla och hennes många, många läsare till att en månad skänka lika mycket som de shoppar för. Jag har fått noll respons fast jag upprepat mtt förslag tre gånger. En av gångerna tog blogginnehavaren till och med bort mitt inlägg. Hmm, hur kunde jag komma med ett så oanständigt förslag?

It´s raing, it´s poring

The old man hit his head and didn´t wake up in the morning

Fin ramsa jag brukade sjunga med George, 3, när vi var ute och gick i regn. Kan komma ihåg hur hans hand kändes i min. Snyft, vad jag saknar honom. Det enda är att min lille Georgie inte finns kvar. Han är 12 nu. Och förmodligen helt förstörd av att hans föräldrar är superrika och inte kan ge sina barn perspektiv.

Jag vaknade inte heller i morse. Men börjar först efter lunch. Då möte och två intervjuer. Tycker om när det är mycket.

Fick ingen cred i tidningen idag. Men vad är fyra assist när vi vinner med 6-1 ?!

söndag, oktober 1

Söndag i soffan

Idag har vi softat hel dagen i soffan. Båda hade först match och sen lagfest igår. Vessige vann ich kommer nu få kvala. Tre söndagar i rad kommer jag alltså få vara nervös spelarfru. Bättre spela själv och kunna göra något åt resultatet. Vi vann också. 6-1. Slutar femma i serien. Bästa laget i stan kan vi nu kalla oss då Falkenbergs FF slutade sexa. Måste gå in på Så Fin (klädbutik) och reta Annelie (vi spelade ihop när jag spelade i FFF). Helt ok fest. Hem vid halv två, Henrik ramlade in någon timme senare. Idag drog vi lott och jag fick gå jobbiga hundra meterna till kiosken och köpa proviant för vår dag. Sett på film, Dark water, som var sådär. Ätit choklad som gav lite energi. Efter Cagliari- Inter lagade jag lövbiff med kantarell- och championsås med potatis till. Gott. Nu tillbaka i soffan. Att ibland inte göra någonting kan vara det bästa att göra ibland. ;)