torsdag, augusti 28

Men snälla tjejer

Läser Ebba von Sydows krönika i Expressen som handlar om Emma Andersson som givit upp sin karriär och blivit hemmafru i Usa åt sin hockeyspelande fästman Henrik Zetterberg. Krönikan ifrågasätter trenden med att fler och fler tjejer/kvinnor kan tänka sig detta "karriärval". I samband med krönikan frågar Expressen också läsarna om de skulle kunna tänka sig att bli hemmafruar. 42 procent svarar ja. Jag blir så ledsen och trött när jag läser detta.

8 kommentarer:

  1. Vad jag skulle vilja veta är hur siffrorna ser ut för den manliga sidan av befolkningen.

    När de vill vara hemma så är det genast jämställt och bra men så fort en kvinna vill vara hemma så är det förfärligt att ge upp sin karriär... Då är hon helt plötsligt förtryckt.
    En fruktansvärd dubbelmoral tycker jag!

    Sen skulle jag personligen aldrig vilja vara hemmafru. Men det är ju för att jag tycker om att jobba och mitt alldeles personliga val. Det måste ju ändå vara det viktiga. Att man gör det som känns rätt för en själv.

    SvaraRadera
  2. Anonymous22:23

    Hemmaman säger jag nej tack till. Bli försörjd av tjejen hade varit som få kuken avhuggen. / M

    SvaraRadera
  3. Hanna: Jag håller med om att det hade varit spännande att se siffran för männen. Hur många män vill ge upp sina karriärer för att ta hand om hus och barn, försörjningen står kvinnan för.

    M: Du stöder min teori.

    SvaraRadera
  4. Linnea08:58

    Skulle du vilja få hem gratis presentkort från hm, gina tricot och jc eller andra klädaffärer direkt hem i brevlådan bara genom att enkelt samla poäng? Då tycker jag att du ska klicka dig in här och bli medlem: http://www.gratisklader.se/Register.asp?r=6240

    2008-08-27 @ 19:25:51
    URL: http://hhemligast.blogg.se/

    SvaraRadera
  5. Jag skulle själv inte vilja vara hemmafru. Iofs var man lyxhustru och kunde göra vad man ville och när man ville och hade folk som kunde tvätta, laga mat och städa så kanske....Kanske jag oxå är lite skeptisk till det som vill det men samtidigt så handlar det väl ändå om att få välja själv vad man vill göra och då tycker jag inte direkt att man kan se ner på de 42% som faktiskt vill vara hemmafruar. Det är ju ändå deras dröm eller val och ffa deras liv.

    SvaraRadera
  6. Visst är det deras val men jag skräms av att så många tjejer lockas av den sortens liv. För det finns lite frihet i det och vad händer när äktenskapet spricker och mannen sitter med resurserna och ens egna karriär är obefintlig.
    Dessutom önskar jag att tjejer hade större ambitioner än vad jag tycker att hemmafrurollen innebär. Och sedan tycker jag det skulle vara intressant hur många killar som skulle vilja det här, och varför siffran är högre hos kvinnor. Hur uppfostras vi och vad finns det för normer som gör att det skiljer. Hur ser vårt samhälle ut...

    SvaraRadera
  7. Städkärringen14:34

    Vadå större ambitioner? Är inte städning tvätt och ta hand om barn ett arbete att respektera? Är det att ha släppt på ambitionerna att vilja ägna sig åt hushåll och barn om man har den möjligheten. Har du tänkt på att MÄN så sällan är föräldralediga pga sina "större ambitioner"

    SvaraRadera
  8. Städkärringen: Att ha att städa mitt hem, tvätta stryka med mer som arbete skulle jag själv tycka var väldigt andefattigt och inte det minsta utvecklande. Precis som jag inte skulle vilja bli städerska. Däremot att ta hand om mina barn så till vida att jag var med de och lärde de saker skulle jag finna mening i. Men i det långa loppet skulle jag sakna livet utanför hemmet.Jag önskar att tjejer har större ambitioner än så. Och att män så sällan är barnlediga är sorgligt. Kan inte förstå män som gör det valet och kvinnor som låter dem.
    Sen respekterar jag alla jobb, men jag hoppas som sagt att tjejer vill högre och nå mer utvecklande arbeten.

    SvaraRadera