fredag, maj 30

Mitt kära Skåne

Idag var jag på jobb på vackra Villa Ancora. Detta mycket trevliga pensionat hittar ni strax norr om Trelleborg. Helt underbart vackert var det skånska böljande landskapet. Helt underbart.

torsdag, maj 29

Mardröm igen

Jag står utanför Mommos lägenhet på loftgången. Hon sitter inne vid köksbordet. Det är dukat för fika med hennes blommiga koppar. Det står blommor i den bubbliga vasen. Jag vinkar glatt till Mommo. Hon tittar rakt förbi mig. Jag knackar på rutan. Hon tittar åt ett annat håll. Sen knackar jag och knackar. Mommo bara tittar åt ett annat håll. Så vaknar jag av att jag skriker. Hjärtat slår fort samtidigt som jag har svårt att få luft.

Det är samma dröm hela tiden. Jag tror det kommer ur mina känslor av panik och otillräcklighet Mommos sista dag. Hon låg uppe på sjukhuset och vi var där. Hon kunde inte andas ordentligt. Hon hade börjat få vatten i lungorna vilket jag hört beskrivas att det känns som att man druknar i sig själv. Min Mommo låg där och det syntes att hon hade ont, att hon var rädd. Hon kunde knappt prata men fick fram små "hjälp, hjälp". Det är det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Jag försökte låta bli att gråta så att hon inte skulle bli ännu räddare. Jag höll hennes hand och försökte le mot henne. Men jag kände det som att jag svek eftersom jag inte kunde hjälpa henne.

I drömmen är känslan densamma. Fast åt andra hållet. Nästan varje natt drömmer jag den här drömmen. Jag orkar det inte mer. Jag förtjänar det inte.

onsdag, maj 28

Läggdags för sjuk ungdom

Har blivit häcklad idag från många håll för att jag i tidningsintervjun kallade mig för ungdom... Men jag tycker man är det fram till att man skaffat barn. Då börjar något annat. Sen är det klart att det inom kategorin finns väldigt mycket olika åldrar. Jag kan känna mig som femtio ena dagen, 305 år den andra, den trede dagen som 16 och den fjärde som mina 28. Är det inte så med livet.

Hur som. Jag är snuvigare igen och går och lägger mig. Måtte jag bli frisk snart.

Spännande möte

Idag blir det övertid. Två andra här och jag ska strax iväg och träffa en ungdomsgrupp som vi hoppas komma överens med kring ett spännande projekt.
I nuläget är resten all confidential.

Henrik är på någon slags bankett med jobbet på Tylösand i kväll så det blir lite thaimat och jag bara. Först en långpromenad och så lite jobb med lådor. Har blivit en hel del lådor med hem från Mommo. Saknar henne något oerhört. Den biten var mindre i början. Nu har det gått en och en halv månad sedan vi sist träffades. Inte sen jag bodde utomlands har vi två varit ifrån varandra så länge. Det är så tomt. Hon fattas mig. Mot den sortens tomhet hjälper det inte att hon finns med mig i hjärta och själ.

Lunch vid Fästningen


Så här fint kommer jag att ha det på lunchen.

Kyrkan är bokad

Det är allt ni får reda på. Pilutta er.

Jag i tidningen

Jag har ju inte skrivit så mycket om min nya tjänst. Men ni har frågat desto mer.
Här får ni något från någon som frågat och sen skrivit.

Var lite lustigt att bli intervjuad av en före detta kollega. Men Malin är grym så det gick fint och resultatet blev bra.

tisdag, maj 27

Kärleksungen vattnar


Märtisen ute och vattnar lite med sina nya flygande gris-vattenkanna som hon fått av gudmor.

Svullen trumpet

I söndags kväll när jag låg och skulle somna så kändes det som att det slog lock för öronen. Omöjligt tänkte jag. Igår under dagen kände jag det igen och någon gång på eftermiddagen slog det igen helt och sen dess går jag runt med lock i öronen. Jag fösökte hålla för näsan och svälja. Jag stod upp och böjde ner huvudet mellan benen. Jag tuggade tuggummi. Inget hjälpte. Sen under Sverige- Slovenien på kvällen, när jag försökt skaka ut det tröttnade Henrik på mina ryckningar i soffan och sökte kunskap på nätet. Tydligen kan en förkylning leda till svullen örontrumpet. Då hjälper inga knep i världen för att få bort locken. Istället måste jag besöka ett Apotek och inhandla näsdroppar, för dessa innehåller tydligen något som är vätskedrivande och som tar ner svullnaden. Jag hoppas verkligen det fungerar för det här är vansinnigt irriterande.

Och ni ska tycka väldigt synd om mig.

måndag, maj 26

Back to Karlovy Vary

Någon längre rapport från min jobbresa till vår vänort Karlovy Vary blev det aldrig i och med begravningen. Nu kommer jag i alla fall mig för att bjuda på lite bilder.


Trönninge BKs P92-93 var ett av de två lagen som vi hade med oss ner.


Självklart såg vi en hel del fotboll.

When in Tjeckien ät ungerskt. Jill guidade gruppen till langos och avnjöt en själv.

Större delar av vår delegation framför ett minnesmonument av Beethoven. En av många kändisar som valt Karlovy Vary som kurort.

Det var bättre förr


Switzerland 1990.

Konstig kris med konsten

Är i Konsthallen. Det är tjugotalet årskurs 6 elever också. Däremot är konstpedagogen inte här. Hon sitter fast på ett tåg. Det är ingen drömsituation direkt. Jag var i Tjeckien när det var vernissage på den här utställningen och har inte hunnit ner innan. Så det är första gången jag ser den och jag har inte hunnit läsa in mig något. Så barnen, lärarna och jag går här uppe.

Det finns inte mycket mer att säga eller att göra.

Bättre börja med tomt blad

Jag har haft en del jobb-jobb i helgen. Är några texter som skulle skrivas. Projektet har gått ganska så bra. Det har dock varit lite klurigt då det handlar om att skriva om, eller ja, fylla ut redan befintliga texter. Jag har aldrig riktigt tyckt om det. Det är svårt. Förutom att man ofta trampar på ömma tår så låser jag mitt lätt vid det som redan finns. Framför allt tonen som finns. Självklart finns det en poäng i att behålla tonen ibland, men ibland vore det bra att hitta en annan ton.

Under helgen har jag alltså lyckats sådär känner jag. Nåväl, vi får se vad chefen tycker och sen jobbar jag vidare utifrån det.

När det värsta är över här framöver så ska jag se till att skriva ett litet kåseri eller två. Jag saknar skrivandet och jag vet att jag har fans därute som saknar mig.

söndag, maj 25

Idag är jag med mor


Idag skulle vi njutit det vackra vädret. Mamma och Mommo hade suttit i trädgården. Pappa hade hjälpt mig med sjönsång för dem. VI hade viftat med en liten svensk flagga och överräckt paket. Sen hade vi ätit tårta. Jordgubbstårta.'

I år går vi in i en mörk lägenhet där det återstår en hel del packande, mycket slängande och storstädning. Vi fattas henne så det skär i bröstet.
Framför allt är det jobbigt för min mamma som för första gången inte har någon mamma här på jorden denna dag.

Genom att vara tillsammans i sorgen gör vi det bästa av det.

Grattis på Mors Dag min älskade Mamma- tack för allt, du är världbäst!

Grattis på Mors Dag sis Jenna- tack för att du är en så fin mamma till min syster- tilllika guddotter!

Grattis alla andra fina mammor!

PS:

Armenien var dock bra. En riktigt stark röst.

Öst är öst och väst är väst

Eurovision är inte vad det en gång var. Det har blivit två block som ärligt tala två skilda språk. Jag antar att det i vissa länder sitter folk och hånskrattar åt våra bidrag, med några undantag, precis som vi hånskrattar åt dem. Jag tycker att Sverige ska göra som Italein. Hoppas av. Tävlingen har mist allt värde.

För övrigt tycker jag det är väldigt konstigt att Sverige får så lite poäng av balkanländerna. Det är ju trots allt så att vi har väldigt många med ursprung därifrån som bor hos oss och vi borde kunna få någon slags solidarietetsröster därifrån tycker jag.

Rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor

Idag slängde jag Mommos vardagsporslin. Det var vitt med en blå rand. Det var kantstött och nött. Medan jag, mamma klarade inte det, lät fat efter fat falla ner i tunnan tänkte jag på plättarna, på fläskfilé, på purjolöksomelett och pyttipanna. Jag såg Mommo framför spisen, jag såg Mommo sittandes vid bordet och trugande en att ta mera.

För varje tallrik som gick i krasch´kändes det som att jag gjorde det samma. Plötsligt kände jag nästan panik och tänkte att vi borde spara servisen. Kantstött och nött. Men att spara fem stora och tre små tallrikar gör inte att Mommo kommer tillbaka. Jag sparar minnena istället och beslutar mig för att mina barn och barnbarn också ska få äta sig mätta på plättar i framtiden. Hur jobbigt det än må bli för mig. Jag tänkte det och lät den sista tallriken möta soptunnans botten.

fredag, maj 23

Min man passar på mig

Nu är maten färdig ropar Henrik så jag är tvungen att resa mig ur soffan och gå till matbordet. Det är fredagskväll och vi har hyrt en film. American Crime. Den verkar otäck.Rosévin finns det ännu i bag in boxen. Det är en simpel men fin fredagskväll.
Imorgon väntar jobb och jobb i lägenheten. Imorgon är en annan dag.

Hon visste om vår sorg

Åter om lägenheten...
Kvinnan som kom visste om Mommos död.Det är det som gör mig arg. Visst kan jag sätta mig in i hennes glädje och iver över sin nya lägenhet. Åh, mycket väl. Jag kan till och med unna henne den glädjen.
Men att säga det hon gjorde till mig var oförsvarligt. Helt oförsvarligt. Hennes glädje kommer ur min sorg.

Sorg- var god stör inte

I söndags när vi var i Mommos lägenhet och packade ringde det på dörren. Jag öppnar och där står en relativt ung kvinna och en flicka i yngre tonåren.

Jag: Hej
Kvinnan: Hej, jag heter XXX och du känner inte mig men det är jag som ska bo här sen.
Jag: Ja...
Kvinnan: Nej, jag tänkte bara att vi är så glada över det här och ivriga så jag undrar om det finns möjlighet att komma in så att jag får visa min dotter. Hon har inte sett lägenheten än.

Jag står där och vet inte vilken timme av nedplockande av min mormors liv vi är inne på. Jag står där med ett hjärta som värker och en själ som söker svar och mening. In till mig letar sig den främmande kvinnans ord. Glädje och iver. Jag känner en omeldelbar lust att slå till henne käften och skrika åt henne. Skrika ut all min sorg.

Som tur är kommer mamma och puttar undan mig. Förklarar vuxet att det inte passar.
Dörren stängs och lägenheten fylls än en gång av tårar.

Lite schlager, mycket nytta

Igår kväll efter att vi gjort en hel del nytta här hemma satte vi oss i soffan. Vi hade varsitt glas rosé och det var dags för schlager. Efter fyra låtar, varav Charlotte Perelli en, så gav vi upp och bärjade med diverse sysslor. I bakgrunden hördes låtarna rulla förbi. Sen lagom till de tio bidrag som gick vidare till final skulle presenteras slog vi oss ner igen. Jubel över Sverige och sen i säng. En bra kväll på det hela.

Henrik är också jätteförkyld nu och är febrig, ett stadie jag passerade i början av veckan.


Läste i tidningen idag att Charlotte nekar till att hon utfört plastkirurgi. Nåväl, nåväl. Ibland säger en bild mer än tusen ord.

torsdag, maj 22

Elak men smårolig

H är värd varje öre

Henrik är mina miljoner.

Men självklart blir jag upprörd över att män som är gifta och har familj tjänar mer än singelkillar medan det är tvärtom på kvinnornas sida.
Jag är dock inte förvånad.

Två i ett

I eftermiddag ska två av mina favoriter kombineras. Shopping och Henrik.

Han var nöjd med Lacoste-pikén han fick av mig i födelsedagspresent i fredags men ska byta färg. Så ja, han var halvnöjd.

Mitt i all sorg hade vi en fin födelsedag för min älskling. Den bästa av killar.

Snygg el

Jag hade innan dagen idag hört talas om grön el. Men aldrig om snygg el. Nu vet jag att sådan finns.
Idag kom en elektriker till oss och alla vi tjejer önskar att det går mycket säkringar här framöver.

Ljuvlig seger

Med en sambo som är ett troget och hängivet Unitedfan blev det glädjetjut vid kvart i tolv igår. Vilket drama vi fick se. Och efter att själv ha missat en straff i en viktig final (min första straffmiss någonsin) så tycker jag det var skönt att flera missade. Ett tag såg det ut som att Ronaldo skulle bli ensam syndare. Mitt i segerruset tycker jag synd om John Terry vars straffmiss blir den man miss. Han går fram för att bli hjälte och halkar, bokstavligt, ur rollen.

onsdag, maj 21

Slut i Svenska Cupen

Tjejerna stod upp bra idag men det blev likväl förlust. 0-3.
Helt okej med tanke på divisionsskillnaden och att vi hade flera spelare borta.

Mycket spelsugen blev jag där jag stod och tittade. Hade i alla fall väldigt trevligt sällskap där vid sidan av det gröna.

Offentlig amning


Med risk för ramaskrin så måste jag ändå efter idag ge er min åsikt.

Varför ammar man offentligt? I en skoaffar,på ett möte, på restaurangen.
Jag tycker det är fel och framför allt tycker jag det är konstigt att man vill det.

Jag kan inte säga att det stör mig, men jag tycker som sagt att det är så konstigt.

Svenska cupen och CL

Ikväll blir det fotboll för hela slanten. Mitt Böljan spelar mot Jitex i Svenska Cupen. Så det blir till IP och heja. Min skada verkar tyvärr inte gå åt rätt håll. Har mer ont nu efter rehab.

Sen blir det självklart Champions Leauguefinal. Man U må segra. Lite tråkigt med helengelsk final, det sabbar känslan av internationell storturnering liksom.

Varje land borde bara få ha med varsitt lag. Det skulle göra det lättare få små länder att lyckas. Men självklart inte. De stora drakarna styr fotbollsvärlden.


I fjol vann kära Milan. Italiensk flärd. I år blir det booring british..

tisdag, maj 20

Jordens oro viker

För den frid som varar.

Så vill jag tro och så tror jag att det är. Och så önskar jag att känslan av frid kunde besöka mig här på jorden. Det är väldigt jobbigt här nere just nu.Väldigt väldigt jobbigt.Det är verkligen ett ögonblick i sänder.

Mitt i allt har jag blivit sjuk dessutom. Förkyld med feber.

Imorgon är det jobb igen som gäller och jag kommer blogga igen. Har haft liten vila bara. Inte för att det inte funnits känslor att skriva om. Utan för att jag inte orkat och för att de känts för privata. Kanske kommer jag pränta ner dem på sikt men jag behövde tid att bara känna.

onsdag, maj 14

Guddottern ger tröst

Märta och Jennifer kom sent igår. Pappa hämtade på flyget i Ängelholm och vid halv elva kunde jag sen lyfta en sovande Märta ur bilen. Hon vaknade till lite och log när hon såg mig och mamma/mormor.

Hennes mjuka lilla kropp i mina armar gav mig förtröstan. Den har dröjt kvar i mig. Den blandar sig med sorgen och saknaden. Precis tillräckligt mycket för at få mig att orka idag. Gud, låt mig ock orka i morgon. Och alla andra dagar av saknad.

Igår var jag uppe i Mommos lägenhet och tog min cykel som stod där. Där är en hel del flyttkartonger och lite rörigt. Jag satte mig i Mommos fåtölj och blundade. Då var allt som vanligt igen. Jag kände Mommo i mig. Det är doften som gör det. Lägenheten luktar fortfarande Mommo. Jag önskar jag kunde ta lite av lukten och lägga i ett litet skrin. Och på en liten etikett skriva.
Mommo- doft av trygghet och kärlek.

tisdag, maj 13

Förtröstan

Jag har haft det väldigt bra i Karlovy Vary. Och jag vill berätta så mycket.
Allt det jag glatt låg och viskberättade för Henrik innan vi somnade sent igår efter att han hämtat mig vid bussen.

Men i morse vaknade jag med en stor klump i magen. På torsdag är det begravning.
Min älskade lilla Mommo. Jag förstår inte hur jag ska klara det. Att säga farväl.
I morse på tåget satt jag och bad. Bad Gud att få mig att känna förtröstan. Sorg allena blir så tungt att bära.

onsdag, maj 7

Lite feber är inte farligt

Termometern visar lite för mycket just nu. Men en sval lång dusch och dubbla panodyl ska nog få bukt med det.

Känns jobbigt att åka ifrån mamma just nu eftersom det är mycket kvar i Mommos lägenhet. Bara jag som hjälper henne.

Nedbäddad inför nattens färd

Har lagt mig för att sova. Hoppas sova bort tröttheten och ömma ledarna.
Vid kvart i fem i natt/ morgonbitti hämtar bussen mig. Hoppas sen fortsätta mitt sovande på bussen.

Känns skönt att vi åker mestadels på dagen. Jag minns när vi åkte på träningsläger i Holland med fotbollen. Då var största delen körning på natten och jag satt längst fram klarvaken. Alla utom jag och busschauffören sov. Han satt och tuggade tuggummi frenetiskt, slog sig i ansiktet och sa "Grus i dojan, grus i dojan". Efter tre timmar väckte jag Kakan som satt jämte mig och så fick hon ta över bevakningen. En halvtimme senare kom gryningen och polisen. Tysk polis undrade varför en svensk buss dundrade fram i 130. Polisen tittade in och såg vara oskyldiga ljusa drag och lät bussen köra vidare.

Pimp my office

Har precis varit och hämtat en stor tavla till mitt kontor.
Lovar bild så fort jag fått den upphängd.
Jillar väldigt mycket att ha ett eget kontor att inreda och sätta min stil på.
Varje dag jag åker till jobbet är jag glad. För kontoret. För att det är en fast tjänst. För att jag har bra kollegor. Och framför allt för att det jag gör känns meningsfullt, roligt och utmanande.

Pappa och jag på Dolly P


Den 14 juni gästas kära Malmö Stadio av Dolly Parton. Funderar på om jag ska bjuda med mig pappa. Mamma också kanske. Pappa och jag lyssnar relativt ofta på Dolly i bilen. Våra favoriter med henne är Say a prayer, D-I-V-O-R-C-E, Harper Valley PTA, Jolene och 9-5.

Ska prata med Pasi om det. Självklart får vi titta på EM-programmet också. Om matcherna denna dag är av de slag att vi kan tänka oss att missa dem.

Hej då svärföräldrarna och Brovallen

Faxat ur Hallands Nyheter
2008-05-07 08:33
Ja till ny bro över Ätran

VESSIGEBRO. Miljödomstolen ger Vägverket tillstånd att riva bron över Ätran i Vessigebro och ersätta den med en ny. Bron är från 1939. Under byggnadstiden får en tillfällig bro över ån läggas ut.
--------------

När jag åker till svärföräldrarna och till Brovallen för att se Henrik spela boll åker jag över denna bro. Men aldrig att jag tänker åka över någon tillfällig bro. Det känns alldeles för mycket Axels Tivoli över det.

Värme i helgen

Med avfart i natt ska jag alltså ut och resa. Karlovy Vary, gamlas Karlsbad, väntar på besök från vänorten Varberg. I delegationsgruppen ingår Jill. Läser löpsedlar och hoppas att det inte innebär att värmen överger sydöstra Europa.

Sjuk och frisk igen

Igår måde jag lite dåligt på förmiddagen men tog en alvedon och höll igång, sen en alvedon direkt på lunchen. På tåget på väg hem mådde jag sämre igen. Sen gick jag direkt till Mommos lägenhet och fortsatte urstädningen tillsammans med mamma. Snabbt blev jag sämre och sämre. När pappa väl hämtade oss vid halv åtta släpade jag mig ut till bilen. Då Henrik spelade match (0-6 mot Galtabäck i DM... =( ) åkte jag med till parantesernas och blev omhändertagen. 38,5 i feber, kräktes flera gånger och ont i lederna. Sen vid tio åkte jag hem, vinkade åt min darling och la mig. Först låg jag och bara mådde dåligt men lyckades till slut somna och vid tre vaknade jag och mådde bättre. Tog en alvedon i förebyggande syfte och sov vidare. Nu på morgonen mådde jag så gott som helt bra.

Kände att jag ville till jobbet eftersom nu i natt åker jag till Tjeckien på jobbresa och vill ha en hel del klart innan dess. Dessutom ska jag få kortisonspruta idag för knät. Efter jobbet idag hoppas jag hinna måla klart staketet och plocka lite allmänt.

tisdag, maj 6

Kanonversion av Bortbytingen


Åh, vad det är härligt med professionell teater. Moomsteatern var hur bra som helst och jag blinkade inte till en gång.

Somna på teatern

I eftermiddag väntar teaterbesök. Är spännande Moomsteatern som ger Selma Lagerlöfs Bortbytingen. Jag ser verkligen fram emot detta men är lite rädd att somna i teatermörkret till följd av den senare tidens alla händelser och förpliktelser.

Nej då, jag ska nog kunna hålla mig vaken. Den enda teater jag hittills somnat till är Winnie the Pooh and friends. Var i London och jag gick tillsammans med 3-årige George.

Precis som kompositören

Igår när jag å yrkets vägnar var på Turistbyrån i Varberg fick jag mig ett skratt.
I kassan jämte satt en ung kille som skulle hjälpa ett tyskt svensktalande par med deras hyra av stuga.

- Ursäkta hur var ert namn.
-Schuman
-Schuman... Hur stavar jag det?
- Schu-man...Precis som kompositören...

Med tom blick tittar killen på dem.

måndag, maj 5

Heja HBK

AIK borta. Noll-noll i halvlek och nu ansluter färdigdeklarerade jag mig till hejarklacken.

Dags att deklarera

Sent ute sitter jag nu med deklerationen. Hade dock förberett allt och rutinerna kan man ju väl. Så för min del är det att fylla i avdragen och skriva en fin bilaga som gäller. När jag sitter här fridfullt och gör det märker jag att det höjt gränsen för övriga avdrag tjänst. Innan var det alla över 1000 kronor, nu är gränsen plötsligt 5000 kronor. Ingen liten höjning med andra ord.

EM-låten är kanon

Jag diggar verkligen Aftonbladets EM-låt.
Sportbladet utlyste en tävling och vinnarlåten som röstades fram av folket spelas just nu in av Markolio. "Sverige det bästa på vår jord" är en härlig blandning av klassiska hejarramsor och nationalsång. Jag har tillbringat hela Valborgshelgen med att lyssna på när Jennifer nynnat på den och nu när Aftonbladet släppte smakprov idag valde jag att ladda hem den som rignsignal. Laddningen för EM har stegrats.

En påskkärring på stan

Eller så är det en somalisk kvinna i slöja. Som litet barn är det inte alltid lätt att veta vilket.

Första Maj behövs


De här orden var fyndiga. Verkligen. Jag känner den politiska övertygelsen i mig sakta skifta.

söndag, maj 4

Dansen slut

Igår var det Dansgala Falkenberg 2008. Fjärde året vi körde och fjärde året jag var ansvarig. Blev en lyckad tillställning med glada dansare och entusiastisk publik. Vädret bjöd också upp.

Sen kom jag hem och dansade med lilla Märta.

fredag, maj 2

Mys hos oss


Medan vi åt mös Märta i stora puffen framför Pippi. Sen tog mamma Jennifer hennes plats och Mormor intog soffan. Då var det Sex and tha City som gällde. Under tiden lekte grabbarna och jag med min gamla bilbana.


Åh sköna maj

Idag verkar det som att solen kan tänka sig att återvända efter ett regnets första maj. Gårdagen tillbringades i stort uppe på föräldrarnas vind med att gå igenom våra barndomsgrejer. Jennifer med familj är här och vi tog våra grejer så nu är det bara Johannas kvar. På¨kvällen kom alla upp hit och Henrik hade fixat gott indiskt.

Nu ska jag fixa lite inför morgondagens dansgala och sen blir det lek med systerdottern.